Minikeikka: Islaja

September 12, 2007 at 8:27 pm (music)

Galleria Välivuosi on loistava tila ja ansaitsee enemmän huomiota (myös minulta). Nyt käynnissä on Mitättömyyden musta laatikko -näyttely, jonka yhteydessä Välivuoden mielettömässä kellaritilassa on ääni-installaatioita joka päivä. Tänään erehdyin puolivahingossa kuuntelemaan Islajan puolen tunnin keikan, ja olin positiivisesti yllättynyt. Aikaisemmin en ollut kunnolla kuunnellut Isaljaa juuri laisinkaan, vaikka jotain hänestä tiesinkin. Oma suosikkini suomalaisista naispuolisista avant garde lähes-sooloartisteista on tietysti ihana Vuk.

Tilaa käytettiin hienosti hyväksi – yläkerran huoneessa ei ollut ketään, vain lappu ohjaamassa alakertaan. Kapeiden kierreportaiden jälkeen mitään opasteita ei sitten ollutkaan. Alakerran käytävä oli hämärä, ja edestäpäin kantautui epämääräisen meditatiivista ääntelyä. Väistämättömät Liisa Ihmemaassa -vertaukset tulivat mieleen, olo oli vähän kuin olisin salaa hiipinyt jonkun piilopaikkaan. Itse installaatiohuone oli pimeä muutamaa kynttilää lukuunottamatta, ja esiintyjät istuivat lattialla kynttilöiden valopiirissä. Haparoin pilkkopimeässä istumaan lattialle, ja muutaman minuutin kuluttua silmät tottuivat pimeään niin täysin, että aikaisempi sokeus tuntui oudolta. Islajan musiikkihan on enemmänkin ambient noisea kuin biisipohjaista folk-fiilistelyä, vaikka hänet ilmeisesti usein freak folk -ilmiöön yhdistetäänkin. Minähän nyt siis olen Beatlesilla kasvatettu konservatiivi, joten en ikipäivänä ostaisi Isaljan nauhoitteita kotiin, mutta itse keikka oli mielenkiintoinen. Puolen tunnin setin aikana ei ollut kertaakaan tylsää, vaikka Islajakin näytti jossain vaiheessa hieman hämmentyvän, kun ei ollut varma, kuinka pitkään piti soittaa. (“That song doesn’t usually last three hours, but we got into a serious thing and then I forgot how it ended“) Tunnelma tietysti vaikutti paljon, Tavastian lavalla en välttämättä jaksaisi katsella kovin pitkään, kun nainen kilistelee kynttilänjalkaa kynsillään ja siirtelee metallipurkkia paikasta toiseen. Välivuoden betonilattialla kuitenkin sarkasmi karisi. Jälkeenpäin olo oli virkistynyt. Ääni-installaatio vai keikka? Hmm.

1 Comment

  1. sylviaosborn58058 said,

    u9760uff0cu8fd9u5149u76d8u4f60u8fd8u6709u5b58u8d27uff1fu6211u8bf4u8fd9u90a3u4e48u627eu4e0du5230720Pu7684u2026u2026 Click https://zhoutest.wordpress.com/

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: